seslendirme

Yeni Nesil AV1 Codec Nedir? Nasıl Kullanılır?

Blog Haberlere Geri Dön
AV1 Codec Nedir? Nasıl Kullanılır? Toplam okuma süresi 3 dakika.

Yeni Nesil AV1 Codec Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji her alanda gelişiyor ve alışmış olduğumız şeyler aniden değişebiliyor. Bilgisayarların yaşamımıza girdiği ilk zamanları çok iyi hatırlıyorum da, fragman koleksiyonu yapardım ve hepsinin uzantısı MOV, destekleyen oynatıcısı ise Quicktime idi. Sonradan bir sürü video formatı, ses formatı çıktı. Her biri öbürünün üstüne bir yenilik kattı; daha küçük boyut, daha iyi kalite, daha kolay dönüştürme Şimdi ise yeni bir video formatı yükseliyor. 2015 senesinde kurulan, fakat adını yeni yeni duymaya başladığımız Alliance for Open Media‘nın resmi video formatı AV1. Audio Video Interleaved kelimelerinin kısaltılmışı olan AVI, eş zamanlı oynatma amacıyla ses ve video verisini birleştirir. AVI formatı Microsoft tarafından 1992’de geliştirilmiş ve günümüzde dosya aktarımı ile video ve ses parçalarının depolanması için yaygın olarak kullanılırlar. AV1 yeni nesil bir video codec sistemidir ve oldukça jh

AV1’in geniş tanımından anlamış olmalısınız, Alliance for Open Media’nın Türkçe karşılığı Açık Medya için İttifak. Bu ittifak, Google, Amazon, İntel, Netflix, Nvidia, Amd gibi büyük internet ve donanım şirketlerinden oluşuyor ve en büyük hedefleri video kodlayıcı/çözücü patentleri için daha çok para ödememek.

Şuan gelişim aşamasında olan ve ittifak içinde olanların kullanımına açık olan AV1 formatı, yakın gelecekte her yerde ilk tercih olmayı hedefliyor ve şimdilerin popüler video formatları Mpeg-4, H264 ve H265’in de yerine geçmeyi planlıyor.

blankPeki neden AV1?
1-)
  AV1 Codec, açık kaynak yazılımı ve telifsiz bir format olmasıyla ön plana çıkıyor. Yani AV1 video formatını kullanacak olan firmalar, video kodlayıcıları için (yada her ne kullanıyorlarsa) telif parası ödemek zorunda kalmayacaklar.

2-) AV1, şuan her ne kadar yüksek performans ihtiyacı duyan bir format olsa da elde edilen videoların boyutları öteki formatlara bakılırsa daha düşük olacağından ve buna karşın görüntü kalitesi de düşmeyeceğinden diğer formatlara kafa tutacak. Bu formatı kullananlar ise daha fazla depolama alanından tasarruf sağlamış olacaklar.

AV1 henüz gelişim aşamasında ve bazıları bu formatın gereksiz olduğunu, piyasada uzun yıllardan beri varolan codeclerin yerini tutmayacağını söylüyorlar. Sadece performans gereksinimi birazcık azaltılabilirse; telif ödemesi olmaması ve düşük boyutlu dosyalar üretebilmesi sebebi ile maksimum tercih edilecek formatlardan biri olmasına ise bir çok çevre tarafından kesin gözü ile bakılıyor.

Şuan hali hazırda AV1‘i destekleyen, gelişimine katkı sunan internet devlerinin başında; IBM, Microsoft, Google, Amazon, Cisco, İntel, AMD ve Netflix gibi dünya devi isimlerini görüyoruz. Hatta Youtube ve Netflix yakın bir zamanda tüm video veritabanı altyapılarını daha az disk alanı kullanımı sebebiyle AV1 Codec geçireceklerini açıkladılar. Hatta dünya teknoloji devi Alfabet yani Google bu testlere yine kendilerine ait video paylaşım sitesi Youtube üzerinde testlere başladı. Fakat test sıralamasında AV1 formatlı videoları izleyebilmeniz için Youtube üstünden Testtube‘u etkinleştirerek, Chrome’un 70, Firefox’un ise 63 ve üzeri sürümlerine sahip olmanız ve tarayıcınızın gelişmiş ayarlarından media.Av1.Enabled (aktif) seçeneğini açmış olmanız gerekiyor.

Firefox AV1 Codec Ayarları 2019Firefox 63 ve daha sonra media.Av1.Enabled seçeneğini aktif etmek için; tarayıcınızın adres satırına şu about:config?Filter=media.Av1.Enabled komutunu yapıştırın, riski kabul ediyorum uyarısına tamam diyerek uyarı penceresini kapatın, açılan ekranda false yazıyor olacak mouse’unuz yardımıyla oraya iki defa sol tıklayın ve false yazısını true olarak işaretleyerek tamama tıklayın.

AV1 ile ilgili görüntü kalitesi hakkında fikir sahibi olabilmek için, teknoloji devi Google’ın video içerik paylaşım servisi Youtube üzerindeki oynatma listesi aracılığı ile ses ve görüntü kalitesini kendi gözlerinizle görebilir, HD kalitesindeki ses ve görüntünün varolan formatların aksine oldukça az alan kaplayarak daha performanslı çalıştığını göreceksiniz.

Peki AV1 Formatına Dönüşüm Nasıl Yapılıyor?
Konu ile alakalı ücretsiz AV1 video dönüştürücüleri şimdilik internette arayarak ulaşmak mümkün. Mesala bunlardan bir tanesi için sizlere adres vermemiz gerekirse, https://convertio.Co/tr/mp4-av1/ bağlantısı üzerinden AV1 codec ile ilgili ilk deneyiminizi yaşamaya başlayabilirsiniz. Siteye giriyorsunuz, masa üstünüzden yada bir url’den istediğiniz bir video dosyasını seçiyor, sonrasında AV1 formatını seçip dönüştürmeyi başlatıyorsunuz. Tabi videonuz önce convertio sunucularına upload edileceği için, işlem online olarak bakacak olursak epey uzun sürüyor. Upload ve dönüştürme işlemi tamamlandıktan sonra ise AV1 formatlı videonuzu gene convertio sunucuları üzerinden bilgisayarınıza indiriyorsunuz.

Hepinize keyifli bir yeni nesil codec AV1 deneyimi dileriz.

Bu gönderiyi paylaş

Blog Haber geri dön

Santral Anons

Santral Seslendirme

IVR Seslendirme

İngilizce Seslendirme

Almanca Seslendirme

Fransızca Seslendirme

Ses Bankası