seslendirme

2018 Radyo Reklam Fiyatları Listesi

Blog Haberlere Geri Dön
2018 Radyo Reklam Fiyatları Toplam okuma süresi 4 dakika.

2018 Radyo Reklam Fiyatları Listesi

Sadece kulağa hitap eden iletişim şekline işitsel medya denir. Radyolar işitsel medyanın en etkili oyuncularıdır. Yeni şirket kuranlar ya da üretim yapanların planlamasının başında reklam vermek gelir. Televizyon kadar geniş bir yelpazeye sahip olmasa da radyo reklamları da hedef kitlenize ulaşmamızı sağlayan en önemli mecralardan biridir. Radyo reklamlarının, TV reklamları kadar yaygın olmamasının nedenleri arasında ilk göze çarpan etken pahalı olması ve aynı zamanda reklam fiyatları hakkında gerçek ve yeterli bilgilendirmenin de tam olarak yapılmadığından gelmektedir. Bu yazımızda sizlere radyolarda reklam yayınlatma ücretleri ne kadardır detay bir şekilde anlatacağız.

Televizyonlarda olduğu kadar radyolarda da reklam yayınlatmak yüklü bir miktar karşılığında olmaktadır. Bu nedenle TV reklamlarındaki kadar olmasada ciddi bir reklam kampanyası için yüklü bir bütçeye sahip olmanız gerekir. Daha önce 2018 Televizyon Reklam Fiyatları Listesi adlı yazımızda tv reklam fiyatlarını sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da aynı şekilde radyolar için reklam yayınlatma ücretleri için ne kadar bütçe gereklidir? Radyo reklam fiyatları radyo bazında hangi seviyelerde sizlerle paylaşacağız.

Radyo istasyonları yerel, bölgesel ve ulusal yayın lisanslarına sahip olmak koşulu ile üç grup altında toplanırlar. Bölgesel radyo kanalları 7 bölgeye sahip olan ülkemizde ki bölgelerden sadece bir tanesine yayın karasal yayın yaparlar. Bölgesel radyolarda radyo reklam fiyatları 1TL ile 7TL arasında değişir. Ulusal radyo kanalları ise Türkiye genelinde birçok bölgeye aynı anda yayın yapan radyo kanallarıdır, Ulusal kanallar maddi imkanlanları daha fazla olmalarından kaynaklı ilaveten uydu üzerinden de yayınlarını yurtdışında yaşayan Türkler başta olmak üzere, dünyada da geniş bir kitleye aktarırlar. Ulusal radyo kanallarından bir kaçına örnek verecek olursak TRT FM, Kral FM, Süper FM, Radyo D, Best FM, Power FM, Metro FM, Power Türk vb. radyo kanalları ulusal yayın lisansına sahip radyo kanallarıdır. Bu tür ulusal radyolarda, radyo reklam fiyatları saniyesi 5TL ile 25TL arasında değişir.

Yayın yapmak dışında tanıtım ve reklam amaçlı da kullanılan radyolar yerini yavaş yavaş daha teknolojik cihazlara bıraksa da hala kullanılmaktadır. Radyolara reklamın girmesi yarım asrı geçmiştir. Bu alet sayesinde daha geniş kitlelere ulaşma mümkün hale gelmiştir. Televizyonun olmadığı dönemde en çok kullanılan cihaz olmuştur. Reklam sektörü içinde en ekonomik seçenektir. Teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte, radyo dinleme ortamı ve dinleyici kitlesi de artmıştır. 1980’li yıllara kadar sadece masa başında bulunan kutudan dinleyebildiğimiz radyolar, 80’lerle birlikte otomobillerde de dinlenmeye başlanmış, 2000’li yılların başında cep telefonlarında, ortalarında ise artık internet üzerinden de insanlara ulaşmayı başarmıştır.

Radyolarda reklam yayınlatma fiyatları, aynı televizyonda reklam yayınlatma fiyatlarında olduğu gibi saniye bazında ücretlendir ve planlanır. Buna göre sizler de artık reklamınız kaç saniyeyse ona göre bir bütçe ile planlanamanızı yapar ve reklamınızı yayınlarsınız. Şimdi gelelim bir kaç örnek radyonun saniye brim fiyatlandırmasına;

TRT FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 25 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 20 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 25 tl‘dir.

Süper FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 25 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 14 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 7 tl‘dir.

Metro FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 25 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 14 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 7 tl‘dir.

Power Türk FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 25 tl’dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 20 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 15 tl‘dir.

Radyo D
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 12 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 7 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 5 tl‘dir.

Kral FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 18 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 15 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 10 tl‘dir.

Power FM
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 25 tl’dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 20 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 15 tl‘dir.

Show Radyo
-Sabah ve akşam saatlerinde 1 saniyesi 20 tl‘dir.
-Öğlen saatlerinde 1 saniyesi 16 tl‘dir.
-Gece saatlerinde 1 saniyesi ise 20 tl‘dir.

Günümüzde major radyolar olarak tabir edilen, en popüler, müziğe ve gündeme yön veren bu radyoların saniye brim reklam yayınlama ücretleri bu şekildedir.  Radyolarda bilinmesi gereken bir kural vardır, bu da sabah vakitleri saat 07-10 saatleri arası ve akşam 17-20 saatleri arası prime time olarak nitelendirilen radyo dinleme alışkanlıklarının yapılan ölçümler sonucunda en yoğun olarak dinlendiği bilinen saatleridir. Öğlen kuşağı saat 10-17 ve gece kuşağı ise saat 20-03 saatleri arasındadır.

Örnek Radyo Reklam Fiyat Hesaplama
10 saniyelik bir radyo reklamı için günce 10 tekrar ile yayınlanacak şekilde, 1 aylık bütçesi  en düşük 21.000TL en yüksek (prime time kuşağı) 75.000TL aralığında olacaktır.
20 saniyelik bir radyo reklamı için günce 10 tekrar ile yayınlanacak şekilde, 1 aylık bütçesi  en düşük 42.000TL en yüksek (prime time kuşağı) 150.000TL aralığında olacaktır.
30 saniyelik bir radyo reklamı için günce 10 tekrar ile yayınlanacak şekilde, 1 aylık bütçesi  en düşük 63.000TL en yüksek (prime time kuşağı) 225.000TL aralığında olacaktır.

Bu gönderiyi paylaş

Blog Haber geri dön

Santral Anons

Santral Seslendirme

IVR Seslendirme

İngilizce Seslendirme

Almanca Seslendirme

Fransızca Seslendirme

Ses Bankası