seslendirme

Freelancer Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Blog Haberlere Geri Dön
Freelancer Seslendirme Toplam okuma süresi 4 dakika.

Freelancer Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Onları filmlerde, karikatürlerde, reklamlarda, her yerde duyduk… Ekranın arkasındaki insanlar seslerini ekrana, nesnelere veya insanlara dublaj başlığı altında başkalarına veriyorlar. Bu perde arkasındaki görünmeyen kahramanlar (aktörler) seslendirme sanatçıları olarak çalışarak kendi payına düşeni başarı ile gerçekleştiriyorlar. Evet bu yazıda, seslendirme sanatçıları olarak özgürleştirici beklentilerden ve aynı zamanda istikrarlı ve kazançlı bir kariyere sahip olmak için neler yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

Freelacerlık hizmeti büyüyen toplum ile doğru orantılı olarak günden güne sektörel deneyimleri daha da profesyonel bir şekilde işverenlerle buluşturuyor. Önceleri seslendirme sektörü birkaç freelancer iş seçeneği ile başladı, ama şimdi sayıları onbinleri bulan global ajanslar ile bol miktarda freelancer seslendirme sanatçısına iş imkanı sağlıyor. Yapmanız gereken tek şey, bu seslendirme ajanslarına ulaşarak planlanan seslendirme çalışmanız için doğru freelancer seslendirme sanatçısına ulaşmak. Bu nedenle, Freelancer seslendirme sanatçısı olmak, herhangi bir ajansa bağlı olmadan (sözleşmesiz olarak) serbestçe seslendirme çalışmalarını ihtiyaç sahipleri ile buluşturmaktır. Eğer freelancer seslendirme yapmak istiyorsanız bu makalemizde sizlere aktaracağımız bir kaç ipucunu incelemeniz de fayda olacaktır.
Burada, freelancer bir seslendirme sanatçısı olmak için bilmeniz ve yapmanız gereken birkaç şey var:

1) Seslendirme hakkında
Çevremizdeki herkes, genel olarak seslendirme konusunda genel bir fikir sahibi olabilirler, ancak pek çoğu freelancer seslendirme hakkında bilgi sahibi değillerdir. Birçok fikir kalıplaşmış ya da yanlış bilgilendirmeye açıktır. Eğer ciddi bir şekilde standart bir seslendirme sanatçısı olmak istiyorsanız, tam olarak sesin ne olduğunu bilmek zorundasınız.

Seslendirme, bir film yapımında, televizyon yapımında veya tiyatroda vb. bir sesin belirli bir amaç doğrultusunda kullanıldığı üretim tekniğidir. Seslendirme, genellikle bir senaryodan okunan ve çoğu zaman kayıt cihazları (mikrofon, mixer cihazı gibi) kullanılan bir sektördür. Bugün, ses kayıtları belgeseller, filmler, oyunlar, reklamlar, duyurular ve ödül sunumları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bütün bunlar, seslendirme alanındaki geniş fırsat çeşitliliğini göstermektedir.
Bununla birlikte, hiç kuşku yok ki freelancer seslendirme sektöründe dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

2) İş Gereksinimleri
Dürüst olalım freelancer ses sanatçısı olmak için mutlaka profesyonel niteliklere sahip olmanız gerekmez. Birçok önemli freelancer ses sanatçısı herhangi bir mesleki yeterliliği olmadan bu işe başladı ve sektörde yoğun çalışma ve tecrübe ile büyük kazançlar elde etti. Dünya her zamankinden daha rekabetçi ve doğal olarak bu durum freelancer seslendirme sektörü için de geçerlidir.

Bugün, büyük ya da küçük birçok şirket, kararlı ve yetenekli freelancer seslendirme sanatçıları arıyor. Seslendirme işinde, daha popüler olan ve yaygın şekilde kullanılan profesyonel bir çok seçenek olmamasına rağmen, bir kaç sertifika ile sizde bu sektörde profesyonel olarak yer alabilirsiniz. Bu sertifikalar, beceri ve müşteri portföyünüze katkıda bulunacak ve freelancer kalabalığının ortasında öne çıkmanızı sağlayacaktır.

Hindistan’da ve yurtdışında, seslendirme programlarını sunan enstitüler var ve bunların bazıları oldukça büyük ve tanınmıştır. Ancak Hindistan nufusu düünüldüğünde Hindistan’da, bu tür seçeneklerin sayısı yetersizdir, ancak seçenekler ne olursa olsun, ayırt edici kalite ve eğitimi sunarlar. Sunulan çeşitli seslendirme programlarına kaydolun, parıl parıl parlayan ve gururla sunabileceğiniz bir sertifika kazanın ve bu başarınızı tüm dünya freelancer seslendirme pazarına gösterin.

Profesyonel bir sertifikasyon almak istemez ve bunun yerine çok çalışarak deneyim de kazanıyor olabilirsiniz. Bunu daha sonra yapmalısınız sesli olarak verdiğiniz ve çevrimiçi yayınladığınız örnekler oluşturun. İçerisinde yer aldığınız seslendirme projeleri ulusal ve uzun soluklu yada devam niteliği olan çalışmalar olsun. İşte bu durumda siz bir sertifikaya sahip olmasanız da çok önemli olmayacaktır. Sahip olduğunuz deneyim, daha iyi yerlere gelmenizi sağlayacaktır.

Profesyonel yolu seçip seçmemeniz tamamen size ve bu doğrultuda vereceğiniz karara bağlıdır, ancak teorik bilgileriniz ve sesinizin büyüsü ile seslendirme tekniklerindeki titizliğinizi göstermeniz gerekir. Sonuçta, freelancer seslendirme dünyasında, önemli olan sesiniz ve bunu ne kadar profesyonel kullanabildiğiniz. Sesiniz istenilen büyüyü yaratmazsa, bir freelancer ses sanatçısı olarak başarısız olursunuz.

3) Gereken beceriler
Bir ses sanatçısının sahip olması beklenen bir takım beceriler var. Bunların her biri, ses denetlemelerinde temel bir rol oynar; bu nedenle, her birini mümkün olduğunca bileylemeli ve kendinizi geliştirmelisiniz.
Aşağıda freelancer seslendirme dünyasında gereken becerilerden bazıları sizler için listeliyoruz.

a) Ses Berraklığı: Eğer sesinizde netlik yoksa, ses aktörü ne kadar iyi olursa olsun seslendirme başarısız olacaktır. Açıklık ile, kişinin çok sıkıcı bir mırıldanma veya yutkunma olmadan, her kelimeyi açıkça telaffuz edebilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Eğer sesinizi açıklıkla iletemiyorsanız, o zaman bu sektörde herhangi bir şansa sahip olmayacaksınız.

b) Ses Temizliği: Ses berraklığı bir şeydir; ses temizliği ise bambaşka bir şey. Temizlik dediğimiz zaman, sanatçının, tıklamalar, gırtlak duruşları, vb. gibi en az ağız gürültüsü ile konuşabilmesi gerektiğini söylemek istiyoruz. Çok fazla ağız gürültüsü, seslendirme sanatının temelini bildiğiniz berraklığı etkiler.
Sesini temizlemenin bazı yolları hidrasyon, boğaz spreyleri, munching, sakız vb.

c) Ses Tutarlılığı: Herhangi bir freelancer seslendirme sanatçısı için olmazsa olma becerisinden bahsediyoruz. Tutarlılık sesinizin bilinebilirliğini güçlendirir ve böylece daha kolay müşteriye ulaşmanızı sağlar. Eğer 3 yıl önce gerçekleştirdiğiniz seslendirme çalışmanız ile 3 yıl sonraki arasında farklılıklar varsa seslendirme çalışmalarınızda bir tutarsızlık var demektir. Enerji, hacim, artikülasyon, koordinasyon seslendirme çalışmalarında tutarlılığı etkileyen unsurlardır.

Freelancer Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur? konusunda bize oy vermek ister misiniz?

Açıklama:

Kendisini sürekli geliştirmeyi hedefleyen My Prodüksiyon, "Freelancer Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?" başlıklı yazımızı vereceğiniz puanlarla değerlendiriyor.

1 yıldız 2 yıldız 3 yıldız 4 yıldız 5 yıldız
Genel Puan: 5 (Toplam 768 Oy)

Bu gönderiyi paylaş

Blog Haber geri dön

Santral Anons

Santral Seslendirme

IVR Seslendirme

İngilizce Seslendirme

Almanca Seslendirme

Fransızca Seslendirme

Ses Bankası